Att göra i München

Att göra i München

Det finns massor att göra och se under ett besök i München. Här kommer några av våra tips.

Museer i München

Shoppa och äta korv är saker som är självklara i München. Men när du är klar med det, vill du kanske titta in på några av stadens många museer. Några museer att nämna är:

  • BMW-museet på Am Olympiapark med alla tänkbara bilmodeller från bilmärket. Även du som inte är bilintresserad kommer säkert tycka det är en kul upplevelse. Museet är mycket påkostat och snyggt inrett.
  • Deutsches Museum är ett måste för alla teknikgalna och här hittar du allt om vetenskap.

Museet ligger på en ö i floden Isar som rinner genom staden och kallas Museuminsel. Här kan du hitta gamla ångmaskiner och flygplan från Luftwaffe, båtar från gamla tider och andra intressanta maskiner.

  • De tre Pinakoteken är tre museum som har ordet Pinakotek i sitt namn. Det är tre konstmuseer som visar konst från olika tidsperioder.
  • Bayerische National Museum ligger på Prinzregentenstrasse och har en samling kulturella objekt från delstaten överlag. 40 rum av klädedräkter, arkitektur och antikviteter kan du finna här och faktum är att det är ett av Tysklands viktigaste museer.

Eisbach Wave

Om du är lite äventyrslysten och gillar surfing, ska du definitivt titta in på Eisbach Wave som flyter genom Engelska Trädgården. Det är en handgjord flod på 2 kilometer som knyts ihop Med Isar-floden och orsakar stora vågor mitt inne i centrum. Det är verkligen ingenting man förväntar sig när man lugnt går och strosar i parken, men om du ser folk i våtdräkt, ska du följa efter. Det är däremot ganska farligt och ingenting för nybörjare men kul att se.

Oktoberfest

Världens kändaste ölfest går av stapeln i september varje år och håller på i två veckor. Här äter du typisk bayersk mat och dricker öl tills du storknar, lyssnar på traditionell musik och umgås med folk. Det finns även ett Oktoberfest-museum.

Klockspelen i Rådhuset

Münchens Rådhus vid Marienplatz har ett mycket säreget klockspel och är ett av stadens attraktioner. Rådhuset är av nygotisk stil och spelar ett klockspel varje dag kl.11 och 12 med rörliga människor uppe i ett torn samt 43 klockor som klämtar. Det håller på i ca 15 minuter och avslutas med en galande tupp. Klockspelet symboliserar bayersk historia och består av riddare som strider mot varandra. Allt avslutas med en dans och den galande tuppen.

För att se på klockspelet kan du sätta dig på ett av Marienplatz kaféer och titta upp mot tornet eller gå till Café Glockenspiel. Denna attraktion skapar en speciell atmosfär som lockar många människor, så det är ett perfekt tillfälle för att ta en fika.

Efteråt kan du gå upp i Rådhustornet och titta ut över München.

Nymphenburg Palace

Numphenburg Palace är ett slott mitt i staden och är väl värt ett besök. Trädgården är fin att promenera i och inne i salarna kan du se hur Bayerns furstar bodde. Slottet började byggas på 1600-talet och har flera byggnader som är sammanbundna. Detta var ett jaktslott där man tillbringade somrarna och det kan vara intressant att åka dit, eftersom det har en lång historia.

München med omnejd

Bayern är känt för sina många slott och herresäten från kejsartiden och genom alla hertigar som bott där. Att göra dagsutflykter är därför något som rekommenderas till turister. Naturen är vacker, husen är charmiga och slotten ser ut som riktiga kråkslott.

Det är dessutom nära till Österrike, Schweiz och Italien om du mot förmodan är på genomresa eller nyfiken på andra platser.

Varför inte besöka slottet Neuschwanstein som Törnrosa-slottet i Disneyfilmen är inspirerat av eller åk till Salzburg och titta på Mozarts hemstad?

För övrigt tycker tyskarna om att vandra och Bayern är perfekt med sina många vandringsleder i t.ex. Eisenstein eller Zauberwald.

Det är sällan man förknippar Tyskland med mode men faktum är att en av Tysklands mest berömda modeskola ligger just i München. Här har modeskapare som Gabriele Strehle och Sabina Sakoh lärts upp i ”Deutsche Maisterschule Für Mode”. Många andra tyska designers har också växt upp i München.