Shopping i München

Münchens centrum är inte särskilt stort och klimatet är ofta behagligt med en hel del sol. Därför är det skönt att promenera och samtidigt titta på arkitekturen. Den typiska shoppinggatan i München heter Maximilianstrasse och erbjuder lyxmärken och juvelbutiker.

Är du istället ute efter de billigare kedjorna eller kläder som ligger i medelprisklass, kan du gå utmed Neuhauserstrasse och Kaufingerstrasse. Detta är även en fotgängarzon och här shoppas det friskt mellan kl. 09.00-20.00. Vissa butiker stänger dock kl.18.00 och på söndagar håller i stort sett alla butiker stängt förutom vissa shoppingmalls.

Två andra kvarter att ha i åtanke om du är ute efter speciella prylar, är Glockenbachviertel och Gärtnerplatzviertel. Här finns många udda butiker med kläder, musik och inredning. Schwabing är ett annat sådant kvarter.

Marknader i München

München har 3 stora marknader att besöka under året.

  • Viktualienmarkt är en stor matmarknad som hålls öppen dagligen. Här finns korv, ost och bakverk och naturligtvis öl.
  • Auer Dult hålls tre gånger om året och är mer som en loppmarknad. Du hittar antikviteter, böcker, prylar, second hand och mat.
  • Christkindlmarkt är julmarknaden som går att besöka från slutet av november fram till julaftons morgon.

Saker att köpa med hem

När du är ute och reser brukar du förmodligen vilja köpa hem något till dina vänner eller skicka ett vykort. Då kan du passa på att slinka in på någon av de många souvenirbutikerna runt Hofbräuhaus och Orlandostrasse. Här finns allt i souvernirväg jämsides med pubar och matställen i traditionell bayersk stil. Förutom souvernirer, är det nästan ett måste att köpa med något ätbart hem till Sverige. Tyska delikatesser eller sötsaker är ofta mycket uppskattade och fint förpackade och fungerar bra som presenter.

Maxvorstadt – allt från shopping och kultur till minnen från andra världskriget

I stadsdelen Maxvorstadt kan du botanisera bland antikviteter, böcker och annat smått och gott. Türkenstrasse heter gatan och har också en hel del barer och caféer eftersom det ligger nära universiteten och högskolorna. Generellt är Maxvorstadt ett konstnärligt kvarter och många museer ligger här.

Vill man samtidigt lära sig lite historia, kan man se på platsen där Gestapos högkvarter fanns eller bege sig till Königsplatz där Münchenavtalet undertecknades. Vissa byggnader förstördes under kriget men det går fortfarande att se var de låg.

Gallerior

München har naturligtvis flera shoppinggallerior också. Den senaste heter Fünf Höfe och här kan du hitta allt från lyxiga märken till designprylar och modern konst. Fünf Höfe stänger kl. 18.00 till skillnad från många andra gallerior som håller öppet till 20.00.

I östra München ligger Riem Arcaden som har ett stort utbud av shopping, restauranger, spelhallar och mataffärer.

Kaufingertor ligger nära Frauenplatz och är en flott passage som sträcker sig från Kaufingerstrasse till Fürstenfelderstrasse. Det är samtidigt en arkitektonisk upplevelse i sig eftersom bygganden nästan består helt i glas. Här kan du äta, shoppa eller bara gå runt och insupa atmosfären.