Mat & Dryck

Mat & Dryck

Om du är en matglad individ som inte gärna spottar i glaset, har du kommit rätt. Tyskland består till stor del av öldrickande människor som gärna äter korv samtidigt som de tittar på fotboll. När det gäller mat, är tyskarna baddare på att göra korv och charkuterivaror. I södra Tyskland tycker man särskilt om bratwurst, weisswurst och feuerwurst men det finns ett oändligt antal korvar i alla färger, smaker och former. Du kommer garanterat att äta dig mätt på korv för en lång tid framöver.

Ofta tar man en korv på stående fot eller avnjuter den med en kall öl tillsammans med en brezel (salt kringla) eller lite sauerkraut i ölträdgårdarna.

Sparris är en annan lokal mattradition som serveras under våren och potatisrätter finns det också gott om på stadens restauranger. En rätt som kallas ”knödel” påminner om svenska kroppkakor. Det är en slags potatismos med uppblötta brödbitar i mitten som knådas till bollar och serveras med köttrullader och krämiga såser. Gott men oerhört mättande!

Kött överhuvudtaget är uppskattat i Bayern och om du inte har något emot tung och bastant mat, kommer du säkerligen att uppskatta det.

Överlag påminner bayersk mat mycket om österrikisk mat.

Bakverken är heller inte några småkakor utan stora flottiga bitar som Kirchsahnetorte eller  äppelkakor med grädde. Till jul är ”stolle” och de små pepparkaksliknande ”liebkuchen” vanligt förekommande sötsaker på marknader och i affärerna.

Vill du äta goda bakelser, ska du bege dig till Café Dallmayr ovanför saluhallen Dallmayr.

Portioner

Tänk på att portionerna kan vara ganska stora. Folk som har varit på Oktoberfest och bett om ett litet glas öl, har inte sällan fått nedlåtande kommentarer som ”kom tillbaka när du är törstig” eller ”du är i Tyskland nu, sötnos”. Visserligen är det lite skämtsamt och inget att haka upp sig på men i Bayern är det som sagt inga småportioner som erbjuds.

Restauranger i München

Visst möter du tyskar på de finare restaurangerna, men överlag gillar man att umgås och äta på ölhallarna eller trädgårdarna under lunchtid eller efter jobbet. Ölträdgårdarna brygger heller inte sällan sin egen öl och har sina stammisar. Det kräver ingen större elegans och du får en samhörighet med de lokala invånarna. Vanliga restauranger i Bayern som du kan hitta både utmed vägarna eller inne i städerna, är s.k. Gaststätte eller Brauhaus som fungerar som lokala värdshus där du kan äta ordentligt.

I München är Hofbräuhaus det mest kända och har anor sedan 1500-talet. Münchens allra äldsta restaurang som härstammar från 1400-talet heter Hundskugel och ligger belägen på Hotterstrasse 9. Här kommer du verkligen in i en annan tid.

Skulle du vilja prova på andra rätter som kinesiskt eller italienskt, finns det naturligtvis flera restauranger att uppsöka. Prinz Myschkin är en nyöppnad vegetarisk restaurang på Hackenstrasse som har blivit en favorit bland stadens vegetarianer.

Service och priser

På dessa traditionella ställen blir du ofta serverad av klämkäcka servitriser i traditionella kläder och det är generellt en god stämning. Dock kan de vara lite bryska ibland. Priserna är heller inte så dyra, vilket gör att folk söker sig dit. Prisnivåerna ligger runt 11-19 euro, beroende på om du vill ha en schnitzel eller korv.