Ta sig runt i München

München är en lätt stad att ta sig runt i, speciellt om du är fotgängare. Vissa kvarter i centrum har gröna zoner där bilar inte får köra och det är vanligt att folk hyr cyklar. Staden har också ett tunnelbanenät och ett spårvagnsnät som går 24h/7.

Tunnelbanestationerna är en upplevelse i sig eftersom de är designade och utsmyckade efter station så att man enklare kan orientera sig. Det finns 6 linjer och sammanlagt 100 stationer.

Priser och förmåner

Det är mycket förmånliga villkor och priser på kollektivtrafiken i München.

Priserna för ett dagskort i den inre vita zonen ligger på 6,60 euros och för tre dygn 16,50 euros. Vill du köpa till extra zoner, får du betala lite mer. Det finns även familjekort som kostar ca 13 euros och innefattar upp till 5 vuxna och kort för barn mellan 6-14 år som kostar hälften så mycket som ett vanligt dygnskort. Dessutom erbjuder man något som kallas för CityTour Card och QueerCity Pass. Biljetter kan köpas online eller på stationernas biljettautomater.

Vill du ha mer information, kan du titta på mvv-muenchen.de/en eller mvg.de och läsa mer om biljetter och kollektivtrafiken.

  • City Tour Card kan köpas från 1 dag upp till 4 dagar och innefattar 70 turistattraktioner i staden. Då gäller detta kort både på kollektivtrafik samt som inträde till attraktionerna för ett billigare pris.
  • QueerCity Card är ett mycket speciellt kort som sträcker sig till HBTQ-personer och deras familjer. Köper du detta kort får du rabatter till ställen som gaybarer och andra ställen där man värdesätter HBTQ-personers rättigheter extra mycket.
  • Om du bara skulle vara i München över en dag och behöver ta dig till och från flygplasten samma dag, kan du köpa biljetten Airport-City Day. Då kan du ta tåget in till staden, spendera dagen där och sedan ta dig ut till flygplatsen igen.

Hop-on/Hop-off

Om du verkligen vill vara en riktig turist, kan du hoppa på en av stadens sightseeingbussar och upptäcka München från en dubbeldäckare. Du kan välja mellan en 24-timmarsbiljett eller en 48-timmarsbiljett.

Från flygplatsen in till stan

Münchens huvudflygplats är välkänd för sin utmärkta service och förbindelser. Här kan du hyra bil, ta pendeltåget, tunnelbanans linje S1 eller bussen och de går punktligt och ofta. Från Memmingen kan du ta en buss direkt från flygplatsen eller tåget från tågstationen i Memmingen som ligger 4 km från flygplatsen. Det enklaste är dock att ta Allgäu Airport Express buss direkt in till Münchens centralstation. En enkelbiljett kostar 15 euros för vuxna och 8 euros för barn under 8 år.

Hyra bil

Självklart kan du hyra bil från några av Münchens hyrbilsfirmor. Det lättaste är att hyra direkt vid ankomstterminalen på flygplatsen eller boka via nätet. Biluthyrningsfirmorna är bl.a. Sixt, Avis, Europcar, Hertz och Budget och de har ett flertal fordon som passar alla.

Tyskar är kända för att vara ärliga, punktliga och artiga så risken att bli lurad när du köper något eller hyr en bil, är relativt liten. Alla regler finns nedtecknade och om det förekommer extra avgifter, kommer du garanterat att bli förvarnad.

Skulle du istället vilja hyra bil inne i staden, är centralstationen den bästa platsen.

Fördelen med en bil är att du blir mer fri och lätt kan ta dig runt Bayern och bekanta dig med fler orter.

Parkering i München

Stadens inre stadsdelar är främst avsedda för cyklister och fotgängare samt kollektivtrafiken och vill du parkera är det bäst att uppsöka parkeringshusen. Om du behöver parkera inne i staden, ska du hålla utkik efter de blå linjerna på gatan som är till för besökare. På gator utan dessa blå markeringar får man inte parkera och det kan bli svårt att hitta en plats. Söndagar och helgdagar är dock gratis.

På parkeringshusen i centrum är det betydligt dyrare att parkera än på parkeringsplatser i stadens utkanter, men då måste du i och för sig ta tunnelbana eller spårvagn in till stadskärnan.