Ta sig till München

Ta sig till München
Att ta sig till München från Sverige är både enkelt och smidigt, oavsett vilken väg du väljer. Det enklaste, billigaste och snabbaste sättet är givetvis med flyg och då kan du välja flera flygbolag som erbjuder relativt låga priser.

Flyg till München

Tack vare att München är en hub för Lufthansa så finns det många direktförbindelser med staden. Inte bara Arlanda, utan även mindre städer som exempelvis Norrköping, har också direkt förbindelse med München International Airport. Flera lågprisbolag erbjuder direkta flygrutter till München och de trafikeras antingen från Arlanda eller Skavsta Airport. Lufthansas flygbolag går till och från Norrköping 6 dagar i veckan. Lågprisbolaget Ryanair flyger från Skavsta till Memmingen som är Münchens mindre flygplats och ligger västerut. Härifrån kan du bekvämt ta flygbussarna in till centrum, vilket brukar ta 1,5 timme. Från Memmingen går det även tåg direkt till både München och Zürich om du skulle få för dig att göra en avstickare till Schweiz. Norwegian flyger också direkt till Münchens flygplats från Arlanda och Tysklands lågprisflyg Air Berlin trafikerar både Göteborg och Stockholms flygplatser men kräver ett byte i Berlin. SAS har lågprisbiljetter till många av Tysklands städer men det gäller att flyga från Arlanda. I annat fall kan du naturligtvis byta flyg i Köpenhamn eller någon annan närliggande stad. Flygförbindelserna är därmed goda och tåg eller buss från flygplatserna går direkt in till München Hauptbahnhof.

Med tåg till München

Tågtrafiken har hamnat lite i skymundan eftersom flygen har förmånliga priser och går snabbare. Men många föredrar faktiskt att åka tåg och detta är ett ypperligt tillfälle om du skulle vilja se mer av länderna när du reser. Just nu försöker man få folk att ta tåget oftare. Om du skulle välja att åka tåg till München, kan du köpa ett Interrailkort från SJ. Det fungerar som en europeisk biljett och kan ta dig runt i hela EU utan att behöva planera resan in i minsta detalj. Detta är ett perfekt sätt om du skulle vilja tågluffa och se mer än bara München. Visserligen skiljer sig priset åt en aning om du endast skulle köpa en biljett till München, men det är inte så ofantligt mycket dyrare. Tyska motsvarigheten till SJ heter Deutsche Bahn och har punktliga och bekväma tåg.

Ta bilen

Att välja att ta bilen eller hyra en bil för att åka ner till München, har varit ett populärt resesätt sedan länge. Och resan tar egentligen inte så lång tid. Bilen innebär en frihet som att kunna gå ut när du vill eller ändra resväg som det passar. De vanligaste rutterna brukar vara att antingen åka ner till Helsingborg för att sedan ta färjan till Helsingör och vidare med nästa färja till Puttgarden, eller ta Öresundsbron och fortsätta den vägen ned. Tänk dock på att på tyska Autobahn kan folk köra som galningar så det gäller att din bil är i bra skick och att du är uppmärksam. Tyska motorvägar har också benägenhet att drabbas av långa köer, s.k. "stau". Värst är vägen mellan Frankfurt och ned mot Stuttgart. Dubbdäck är förbjudna i Tyskland men du kan använda vanliga vinterdäck under vintersäsongen.